Na nowo tworzymy wnętrze

 

Przed nami kolejne zadanie, z którym się zmierzyliśmy. 10-letni dom w którym wnętrze, było przytłoczone ciemnymi kolorami, brakiem światła naturalnego i oddechu.

Klientom zależało na zmianie salonu, przedpokoju, korytarza, kuchni i jadalni. Całe 55m2 zmieniliśmy w przyjemne miejsce do mieszkania dla całej rodziny.

Początkowe założenia:
- zmiana paneli na betonową dekoracyjną posadzkę,
- "odciążenie" salonu z ciężkich kolorów,
- wymiana mebli,
- przearanżowanie kominka,
- styl skandynawski,
- trwałość i ponadczasowość wnętrza.


Stworzyliśmy więc projekt, w którym znalazła się betonowa posadzka, jasne meble oraz drewniane elementy uzupełniające jasne ściany.
Jednak.... im bliżej było remontu, tym więcej Klienci mieli wątpliwości odnośnie wyboru betonu na podłodze. Ostatecznie zmienili decyzję i postawili na rozwiązanie standardowe – czyli płytki. Płytki imitujące drewno.
Taki wybór zmienił cały zamysł projektu, gdyż od tej chwili to beton stał się dodatkiem do drewna. Konieczne było nowe spojrzenie na wnętrze.


Nie mogliśmy tak zostawić klientów, więc cały projekt przearanżowaliśmy, w miarę możliwości nie tracąc tego, co już stworzyliśmy.

Ostatecznie:
W kuchni postawiliśmy na czarny blat i cokół, szafki dolne nabrały charakteru poprzez użycie wyrazistego drewna, szafki górne natomiast podzieliliśmy na białe i czarne. Pomiędzy nimi – geometryczna grafika na szkle.
W jadalni na ścianie pozostawiliśmy geometryczną szarą tapetę i drewniany stół z czarnymi nogami wg pierwszego projektu, krzesła zaś wybraliśmy z jasnym obiciem i metalowymi nogami.
Okno narożne pozostawiliśmy bez zasłon i rolet, wnętrze nabrało przy tym fajnego charakteru i przestrzeni.
Zmianie częściowo uległ kominek. Dolną część pozostawiliśmy w białym kolorze, natomiast część kominowa pokryta została tynkiem dekoracyjnym imitującym beton.
Ściany w salonie częściowo pomalowano farbą z kolekcji Beckers Designer Colour w odcieniu błękitu tak, aby rozjaśnić pomieszczenie. Ciężkie rolety, które zastaliśmy, zastąpione zostały lekkimi firanami i zaciemniającymi zasłonami o ciekawej fakturze materiału. 

Narożnik wybraliśmy lekki, na nóżkach, co w przyszłości będzie ułatwiało sprzątanie. Stoliki kawowe dobrane zostały tak, aby tworzyły część kolekcji, w której skład wchodziły też stół jadalniany i szafka TV. Wnęka na telewizor pokryta została tynkiem imitującym beton.

Na korytarzu część istniejącego trawertynu została usunięta, a część pokryta farbą.
W przedsionku całkowicie zlikwidowany został trawertyn. Część ściany pokryta została tapetą w geometryczne wzory, a część pomalowana farbą.


Finalnie jedną decyzją Klienów, a kilkoma naszymi przemyślanymi ruchami i niewielkim nakładem pracy udało się nam stworzyć spójne "nowe" wnętrze.
Wnętrze bardzo ciepłe, jasne, przemyślane i ponadczasowe.


W wizualizacjach i projekcie użyte zostały produkty firm: Eugenius, Take Me Home, Customform, Miloni, Rozentuzjazmowany Photography, Beckers Designer Colour, Karlie Klum. 

projekt wnętrza projekt wnętrza projekt wnętrza projekt wnętrza projekt wnętrza projekt wnętrzaprojekt wnętrza projekt wnętrza projekt wnętrza projekt wnętrza projekt wnętrza