Prywatny świat dwóch podróżników

 

Rok pracy, nowatorskich pomysłów, setki wykonanych telefonów, godziny spędzone na budowie i często decyzje podejmowane w ciągu kilku chwil. Tak oto stworzyliśmy w centrum Łodzi w nowym budynku wielorodzinnym pośród kamienic prawie 96m2 indywidualnej przestrzeni do mieszkania.

Początkowo myśleliśmy, że zaprojektujemy niecałe 68m2 oraz dodatkowe 15m2, w skład których wchodziła komórka i balkon. 

Jednak stało się trochę inaczej... 

Mierzyliśmy, myśleliśmy, zdjęliśmy sufity i… wpadł nam cudowny pomysł! Jako że to było ostatnie piętro, wysokość mieszkania wynosiła w niektórych miejscach prawie 4,6m! Jak tego potencjału nie wykorzystać! 

I postanowiliśmy: zrobimy antresolę! 

 

Zadanie, które postawili przed nami Klienci: wnętrze ma być spersonalizowane, tzn. musiało znaleźć się miejsce m.in. na:

- liczne zdjęcia z podróży Klientów,

- dużą mapę, na której będzie możliwość zaznaczania miejsc, które udało się odwiedzić naszym Klientom,

- mnóstwo książek, przewodników, płyt.

 

Poznaliśmy Klientów i postanowiliśmy – to mieszkanie musi być ich własnym światem. Światem stworzonym dla nich, do którego pomimo tego, że poznali już tyle miejsc, tyle zakątków Ziemi, będą z chęcią wracać. 

Przede wszystkim postanowiliśmy na naturalność. Drewniane bambusowe podłogi w całym mieszkaniu, drewniana antresola wg naszego projektu stworzona w całości przez stolarza z prawdziwego zdarzenia, beton na ścianie, cementowe płytki ręcznie wyrabiane,  cegła w naturalnym odcieniu na ścianach i piękne loftowe oświetlenie podkreślające detale. 

To był długi i trudny projekt. Wiele razy korzystaliśmy z pomocy konstruktora i innych specjalistów.

Antresola, ściana na której zwisły betonowe płyty i jej stelaż – to ogromny ciężar! Pamiętajcie, że rozwiązania, które my wymyślamy i stosujemy, robione są z głową i wiedzą techniczną.   

Każdy m2 tego mieszkania był przemyślany. W łazience stworzyliśmy 2 oświetlenia – główne i dekoracyjne. Płytki zaprojektowane przez Macieja Zienia z motywem Big Bena zostały podświetlone z obu stron. Umywalka robiona na zamówienie, a stojak stworzony przez stolarza wg naszego projektu. Hitem łazienki są przecudne cementowe ręcznie wyrabiane płytki – patchworki. Sypialnia stworzona została pod antresolą i oddzielona przesuwnymi szklanymi drzwiami. Zamiast balustrady na antresoli zamontowaliśmy ogromny podświetlany na całej powierzchni obraz. W kuchni zawieszono nad blatem ozdobne lampy w kształcie filiżanek, które podświetlają ceglaną ścianę. W salonie zaś zawisła ogromna mapa, do której można przyczepiać małe magnesy. Na antresoli znalazło się ciche i przytulne miejsce do pracy. 

Można wiele mówić i opowiadać o tym mieszkaniu, jednak jedno jest pewne: jesteśmy z niego dumni, tak samo jak i nasi Inwestorzy.

 

Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź Architekt wnętrz Łódź